Som liten grabb tillbringade Olle Nordberg varenda sommardag på klubbens legendomsusade niohålsbana i Degerbäcken. Som junior flyttade familjen till Täby och därefter tog han sig ut iden stora golfvärlden.

Nu är Olle och hans hustru Proadpran Phimanratana på hembesök i Boden.

-Jag och kompisen Mats Sundberg spelade jämt, vi cyklade till Degerbäcken, slog upp tältet och spelade i stort sett dygnet runt, minns Olle.

Olle Nordberg är son till Björn Nordberg, elitspelare och hedersmedlem i Bodens Golfklubb.

-Pappa väckte mitt golfintresse.

Olle Nordberg utvecklades med tiden till en av klubbens absolut bästa spelare genom tiderna. 1982 flyttade familjen Nordberg till Täby och Olle pluggade på golfgymnasiet i Danderyd. Efter flytten från Boden tävlade han för Täby Golfklubb. Han dominerade svensk juniorgolf och vann bland annat tre junior-SM på raken. 1985 i Kristianstad (matchspel yngre juniorer), 1986 i Falköping och 1987 i hällande regn i Varberg. Olle Nordberg SM-trippel är fortfarande rekord inom svensk juniorgolf.

-Har inte blivit av med rekordet än, säger Olle med ett skratt.

Efter golfgymnasiet åkte Olle Nordberg över till Nordamerika. Han utvecklade sitt spel ytterligare och blev tourspelare. Olle Nordberg spelade två år på PGA European Tour 1992 och 1994, fyra år på European Challenge Tour 1989-1991 samt 1993, fjorton år på Asien Tour 1995-2009, samt ett antal tävlingar i USA och några år på Omega Tour.

-När jag tappade kortet till Europatouren åkte jag över och spelade på Asien Touren.

Det blev totalt 299 tävlingar runt om i världen innan han lade av 2009. Fyra segrar; 1996 Alabama Open USA, 1995 Philippine Masters Asian Tour, Asian Tour  Qualifying Tournament,1993 Tessali Open European Challenge Tour, sex andraplatser, två tredjeplatser och nitton topp tio placeringar.

1995 kvalificerade sig Olle Nordberg för spel i mäktiga US Open på Shinnecock Hills. Han spelade bra första dagen men missade kvalgränsen och fick inte spela de två sista dagarna.

-En fantastisk upplevelse, jag hade gärna spelat ett par US Open till, säger Olle.

Idag bor Olle Nordberg och Proadpran Phimanratana i Bangkok, Thailand. Han har eget företag och arbetar åt Asien Tour.

Text: Ola Idenstedt